Sevgili Üniversite Adayları
Çok zorlu bir 2020 bahar dönemi, stresli günler ve üniversite yerleştirme sınavları sonucu almış olduğunuz büyük başarı nedeniyle sizleri, ailelerinizi ve emek veren tüm öğretmenlerinizi kutluyoruz.
Mesleki bir yetkinlik elde etmek, sosyal ve kültürel gelişim sağlamak, hayata bakış açınıza olumlu katkı sağlamak üzere önümüzdeki dönemde başlayacağınız üniversite hayatının şu an ilk önemli günleri; tercih dönemini yaşıyorsunuz.
4 yıllık bir eğitim sonunda fizyoterapist olmayı tercih edecek arkadaşlarımız için kısa bir bilgilendirme yapmak istiyoruz.
2019 verilerine göre; ülkemizde 89 üniversitede Fizyoterapi ve Rehabilitasyon eğitimi verilmektedir. Son yıllarda artan vakıf üniversiteleri ile bölüm sayılarımızda hızla artış görüldü. Sağlık alanı ülkemizde daima aday öğrenciler ve aileleri için popüler olmuştur, bu nedenle de daha çok tercih edilmekte, daha çok vakıf üniversitesi tarafından da açılan bölümlerin başında gelmektedir.
Fizyoterapistlik mesleği, ülkemizde 1219 sayılı kanunun ek 13. Maddesinde tanımlanmaktadır. Bu tanımlama ile ilgili, uluslararası standartlarda revizyon çalışmaları sağlık bakanlığı ile birlikte sürdürülmektedir. Fizyoterapistlik dünyada otonomisi kabul edilmiş bir meslektir. Sağlığın korunması, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesinde görev alır. 4 yıllık eğitim sürecine sahiptir. Tedavi ve rehabilitasyon, eğitim ve rehabilitasyon, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinde sağlık profesyonelleri ile bir ekip çalışması sürdürür.
Avrupa ortalaması olarak her 100 bin kişiye 83 fizyoterapist düşerken, ülkemizde 8 fizyoterapist düşmektedir. Aslında bu sayı fizyoterapistlerin Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi kamuda istihdamlarının artırılması ve yeterli sayıda istihdamın sağlanması ile iyileştirilebilecekken ülkemizdeki sağlık politikaları gereği halen ihtiyaca cevap verebilir düzeye ulaşmamıştır. Kamu dışında özel hastanelere, özel rehabilitasyon merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri, fizik tedavi merkezleri/klinikleri, spor kulüpleri, engelli spor kulüpleri, belediyeler, evde sağlık/bakım kuruluşları, üniversitede akademisyenler, üniversitelerde anabilim dallarına da fizyoterapistler istihdam edilmektedir.
Türkiye’de ilk mezununu 1965’de Hacettepe Üniversitesinde veren fizyoterapistlik mesleği, bugün 32 bin mezun ve yaklaşık 15 bin öğrencisi ile önemli sayılara ulaşmıştır. Pek çok meslek grubu için de fark ettiğiniz gibi devlet üniversiteleri, vakıf üniversiteleri, burslular, burssuz öğrenciler arasında üniversite sıralamasındaki başarı açısından çok önemli farklılıklar doğmaktadır. Son yıllarda her yıl yaklaşık 5-6 bin mezunun alana katılmasıyla istihdamda yarış daha fazla artmaktadır.
Bu nedenle fizyoterapi bölümleri arasında tercih yaparken (aslında tüm diğer branşlar içinde geçerlidir) daha donanımlı, yaratıcı, günceli yakalayan, teknolojiye ulaşabilen ve kullanan mezunlar olabilmeniz için belirli koşulları dikkate almanız önem taşımaktadır.
Tercih edeceğiniz üniversite ve fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü belirlerken;
- Üniversitenin Tıp fakültesi/ hastanesi olması staj olanaklarınız açısından çok önemlidir ki fizyoterapistlik stajlarda ve hasta başında pekiştirilen ve beceri geliştiren bir meslektir.
- Bölümün laboratuvar koşulları; fizyoterapi eğitiminde gerekli pratik uygulamalar için yeterli alan ve ekipmanlara sahip olmalıdır.
- Yeterli sayıda deneyimli öğretim elemanı kadrosu; Pek çok üniversitede maalesef yetersiz öğretim elemanı bulunmaktadır. Öğrenci başına düşen FİZYOTERAPİST ÖĞRETİM ÜYESİ SAYISI sizin için çok önemli olacaktır. Bir mesleği en iyi yine o meslek mensubu öğretim elemanlarından öğrenebileceğinizi unutmayarak, tercih edeceğiniz üniversitede kaç FİZYOTERAPİST ÖĞRETİM ÜYESİ, kaç fizyoterapist araştırma görevlisi olduğunu mutlaka öğreniniz.
- Bölümün daha uzun yıllardır eğitim öğretime devam ediyor olması bazı süreçlerin, uygulamaların oturmuş olması açısından önemlidir.
- Bölümün akredite edilmiş olması önemlidir.
- Bazı üniversitelerde Fizyoterapi Rehabilitasyon Bölümleri Sağlık Bilimleri Fakültesi altında yapılanmışken, bazı üniversitelerde de Yüksekokul olarak yer almaktadır. Mesleğin ülkemizdeki ilk yıllarından itibaren hep yüksekokul olarak eğitim-öğretim alan fizyoterapistler, 2000 li yılların başından itibaren Sağlık Bilimleri Fakültesi altında bir Bölüm olarak statü değiştirmiştir. Son olarak Ocak 2019 yılı itibari ile de Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü YÖK tarafından Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesine dönüştürülmüştür ve ülkemizdeki ilk ve tek fizyoterapi fakültesidir.
Sizler için 2019 verilerini esas alarak özet olarak hazırladığımız aşağıdaki tablonun bir fikir verebileceğini düşünerek paylaşmak istiyoruz.
Lisans Eğitimi- Ağustos 2020 Verileri
TC | KKTC |
TOPLAM |
|
Üniversite Sayısı | 72 (65) | 17 (15) |
89 (81) |
Bölüm Devlet
Vakıf |
30 28 (23) (İng:Atılım,Medipol,Bahçeşehir,İstinye, Yeditepe) |
- 14 (12) (İng:Lefke, Doğu Akdeniz) |
30 42 (35) |
Yüksekokul Devlet Vakıf |
5 9 (8) (Gelişim) |
- 3 |
5 12 (11) |
Sıralama Bölüm / Devlet Yüksekokul / Devlet Bölüm / Vakıf Yüksekokul / Vakıf Bölüm / KKTC Yüksekokul / KKTC |
En Yüksek 56.900 - Hacettepe 103.000 – Dokuz Eylül 34.800 – Acıbadem (Tam Br.) 169.000 – Kapadokya (TamB) 263.000 – Lefke (Tam Burs) 312.000 – İlim (Tam Burs) |
En Düşük 271.000 – Hatay MKÜ 268.000 – Kırşehir AEÜ 483.000– Yeni Yüzyıl (%50) 481.000 – Rumeli (%50 Burs) 482.000 – Girne (Tam Burs) 482.000 – Int. Kıbrıs (%75) |
Başarılı bir tercih dönemi sonrası, hayalini kurduğunuz üniversite ve meslek ile buluşmanız dileklerimizle, fizyoterapistlik mesleğinin tek sivil toplum örgütü olan Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu olarak hepinizi sevgiyle kucaklıyoruz.
Prof.Dr. Tülin Düger
Türkiye Fizyoterapistler Derneği
Yönetim Kurulu Adına
TÜRKİYE FİZYOTERAPİSTLER DERNEĞİ DEKLERASYONU
COVİD19 PANDEMİSİNDE FİZYOTERAPİSTİN ROLÜ
08.04.2020
Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD), Dünya Sağlık Örgütünün COVİD19 Pandemisini ilan etmesi ile Türkiye´ deki fizyoterapistlerin, bu salgından toplumun korunması ve hastalananların tedavi ve rehabilitasyonuna yönelik gerçekleştireceği hizmetlerin kamuoyu ve Sağlık Bakanlığı ile paylaşılması için bu bildirgeyi yayınlamaktadır.
Hükümetimizin Türkiye´nin COVİD19 salgınına karşı politika geliştirirken ve uygularken, virüsün yayılmasını önlemek ve vatandaşlarımız üzerindeki etkisini hafifletmek için yeni yatırımlar yaparken, bu politikaların oluşturulması sırasında fizyoterapistlerin temel rolünü ve katkılarını da içerdiğinden emin olmak istiyoruz.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği olarak, üyelerimizin mesajlarının ve dileklerinin ve kliniklerde çalışan meslektaşlarımızın özverili yaklaşımlarının, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı ilgili daire ve müdürlükler tarafından farkında olunmasını rica ediyoruz. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin de, COVİD19 salgını ile karşılaştıkları bugünlerde, fizyoterapistlerin sağlık uygulamalarındaki temel rolünü daha kapsamlı olarak açıklamaya yönelik olarak attığımız bu adımların farkında olmasını diliyoruz.
Bu açıklama, Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin savunuculuk stratejisinin bir parçasıdır; bu nedenle Cumhurbaşkanımız, Sağlık Bakanımız ve ilgili yetkililerle paylaşılacaktır.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği’nin “Covid19 Salgını Sırasında Vatandaşlarımızı Sağlıklı ve Güvende Tutmada Fizyoterapistin Rolü” ile İlgili Bildirimi Şöyledir:
1. Bulaşıcı enfeksiyöz veya salgın hastalıklarda fizyoterapi ve rehabilitasyon çok önemli bir rol oynamaktadır.
2. Fizyoterapi ve rehabilitasyon, hastalarda bulaşıcı hastalık salgınlarına bağlı olarak görülen solunum problemleri, aktivite azlığı veya immobilizasyon (hareketsizlik) ile ilişkili komplikasyonlarından kaynaklanan olumsuz etkileri azaltır.
3. Fizyoterapistler tarafından sunulan tedavi ve bakım hizmetleri; vatandaşlarımızı sağlıklı ve aktif tutmada, hastane ve kliniklerin acil servislerine başvuru ihtiyacını önlemede oldukça önemlidir.
4. Fizyoterapistler, hastaların fonksiyonlarını ve bağımsızlık düzeylerini artırarak ve hastaların daha erken dönemde evlerine dönmelerini sağlayarak, hastane kaynaklarına olan ihtiyacı azaltırlar ve sağlık sistemi üzerindeki ekonomik ve iş gücüne dayalı yükü azaltırlar.
5. Fizyoterapistler, bulaşıcı hastalık tanısı almış olan hastalar, izolasyonda olan veya evde kendini karantinaya almış olan bireyler için fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirmede oldukça önemli sağlık profesyonelleridir.
6. Fizyoterapistler, bireylerin ailesine, işine ve toplumsal yaşama daha hızlı geri dönmelerine yardımcı olarak bulaşıcı hastalığın olumsuztoplumsal ve finansal etkilerini azaltırlar.
7. Bir sağlık profesyoneli olarak fizyoterapistler, toplumun sağlığını güvende tutmak üzere hijyen koşulları ve sıkı enfeksiyon kontrolü konusunda eğitim alırlar ve çalışma hayatları boyunca bu koşul ve uygulamalara bağlı kalırlar.
8. Türkiye Fizyoterapistler Derneği, tüm üyelerini Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlükleri tarafından verilen tavsiyeleri sık sık kontrol etmeye, bu tavsiyelere uymaya ve uygulamaya çağırır.
COVİD19 Müdahale ve Acil Bakım Hizmetinde Fizyoterapistin Rolü
Ön saflarda sağlık hizmet sağlayıcıları olarak, fizyoterapistler şu konularda çok önemli rol oynamaktadır:
1. Bulaşıcı hastalık ile ilgili semptomların tanınması ve ayırt edilmesi,
2. Hasta eğitimi,
3. Uygun ve zamanında yapılması gereken tedavi kararlarını desteklemek üzere hastaya yön vermek,
4. Hem akut fazda, hem de uzun dönemdeki iyileşme sürecinde olumsuz etkiler yaşayan hastaları tedavi etmek ve gerekli tavsiyelerde bulunmak,
5. Enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan solunum problemlerini tedavi etmek,
6. Karantinaya veya sosyal izolasyona ikincil olarak gelişen kas sertliği, kas ağrısı, kas zayıflığı veya kas atrofisi, postür bozukluğu, eklem hareket açıklığı veya esneklikle azalma, derin ven trombozu, fiziksel uygunluk veya fiziksel performansta azalma, psikolojik iyi olma halinin azalması veya depresyon gibi komplikasyonları azaltmak,
7. İzolasyon koşullarından kaynaklanan veya kaynaklanacak olan olumsuz durumların önüne geçmek için bireylerin fonksiyonel düzeyini, esnekliğini, kuvvet ve hareketliliğini artırmak.
Türkiye Fizyoterapistler Derneği, Hükümeti COVID19 Salgınında Fizyoterapistleri Desteklemeye ve Korumaya Çağırmaktadır:
1. Bu durumlar için gerekli fizyoterapist işgücünde bir artış planlanmalıdır. Örneğin: geçici personel havuzu oluşturmak ve bunun için yeni fizyoterapistleri işe almak, yakın zamanda emekli olan veya halen klinik olmayan rollerde görevli olan akademik ve araştırma personelini işe almak, farklı nöbet sistemleri ile çalışma planı oluşturmak.
2. Covid19 için açılan yoğun bakım ünitelerinde, Covid19 servislerinde ve göğüs hastalıkları servislerinde yoğun bakım, pulmoner rehabilitasyon veya kardiyovasküler rehabilitasyon konusunda klinik deneyime sahip fizyoterapistlerin görevlendirilmesine öncelik verilmelidir.
3. Yoğun bakım ünitelerinde çalışacak fizyoterapistlerin özel bilgi, beceri ve karar alma mekanizmalarına sahip olmaları gerekmektedir. Bu nedenle, yoğun bakım deneyimi olan fizyoterapistlerin önceden belirlenmesi ve bu fizyoterapistlerin özellikle pandemi hastanelerinde ve diğer hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde görev almalarının sağlanması oldukça yararlı olacaktır. Ülkemizde yaklaşık 25 bin erişkin hasta yoğun bakım yatağı bulunduğu düşünülecek olursa, bu özel alanda Sağlık Bakanlığı tarafından istihdam edilmiş sadece 140 fizyoterapistin ülkemizin bu salgınla mücadelesinde yetersiz kalacağını göstermektedir. Bu fizyoterapistlerin Covid19 salgını öncesinde de sayıca yetersiz olduğu bilindiğine göre sayının artırılması ile ilgili acil önlem alınmalıdır.
4. Yakın zamanda kardiyovasküler fizyoterapi deneyimi olmayan fizyoterapistler
hastaneler tarafından belirlenmeli ve covid19 servislerindeki ihtiyacı desteklemek üzere görevlendirilmelidir.
5. İleri yoğun bakım fizyoterapisi becerileri olan fizyoterapistler; fizyoterapiye alınacak Covid19 hastalarını taramak, genç yoğun bakım fizyoterapistlerini özellikle Covid19’ lu kompleks hastalar için karar verme konusunda denetlemek ve gerekli desteği vermek üzere çalıştırılmalıdır. Hastaneler, bu öneriyi uygulamak üzere en uygun klinik fizyoterapist liderlerini belirlemelidir.
6. Yoğun bakım ünitesine görevlendirilen fizyoterapistler için mevcut öğrenme kaynaklarını sunmalı, fizyoterapi personelinin yoğun bakım oryantasyonu ve kişisel korunma ekipman (PPE) eğitimi konusunda bilgilendirmelidir.
7. Tüm personelin ve fizyoterapistlerde hastane tarafından yapılan planlar hakkında bilgilendirilmelidir. İletişim, etkili klinik hizmetler ve emniyet için çok önemlidir.
8. Yüksek risk altında olduğuna karar verilen personel, Covid19 izolasyon alanına girmemelidir. Personel ve kadrolar planlanırken, Covid19'dan daha ciddi etkilenme konusunda yüksek risk taşıyan personelin göz önünde bulundurulması ve bu personelin COVID-19’u olan hastalara maruz kalmaktan kaçınılması gerekmektedir. Yüksek risk taşıyan personeller; hamileler, belirgin kronik solunum hastalığı olanlar, immün sistemi zayıf olan veya baskılanmış olanlar, 60 yaşından büyük olanlar, kalp hastalığı, akciğer hastalığı, diyabet gibi şiddetli kronik hastalığı olanlar, nötropeni, yaygın malignite ve immün yetmezliğe yol açan durumlar veya tedaviler alanlar bu gruptadır.
9. İşgücü planlaması yapılırken; kişisel korunma ekipmanlarının takılması ve çıkarılması ile ilgili ek iş yükü gibi pandemiye özgü gerekliliklerin dikkate alınması, enfeksiyon kontrol işlemlerinin uygulanması gibi kilit klinik olmayan görevlere personel tahsis edilmesindeki ihtiyacın belirlenmesini unutulmamalıdır.
10. Fizyoterapist işgücünü planlamasında; Covid19'u olan hastaların tedavisinde yer alan personel ile, bulaşıcı olmayan hastaları fizyoterapiye alacak personel arasındaki hareketliliği en aza indirmeli hatta önlemelidir.
11. Fizyoterapistlerin, kişisel koruyucu ekipmanlara öncelikli olarak erişimlerini ve bunların finansmanı sağlanmalıdır. Kişisel koruyucu ekipmanlara erişim, fizyoterapistlerin gerekli enfeksiyon kontrol protokollerini yaparken hastalara kaliteli bakım vermelerini sağlar.
11. Sağlık hizmeti sunumunda fizyoterapistler; Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı´nın enfeksiyon kontrolü için ilgili uluslararası, ulusal ve hastane kılavuzlarını takip etme ve uyma zorunluluğundadırlar.
12. Uzman fizyoterapistler, Covid19 olduğundan şüphelenilen ve/veya tanılanmış hastalar için fizyoterapi uygulamalarının gerekliliğinin ve içeriğinin belirlenmesinde rol almalıdır. Bunun için hekim, hemşire ve fizyoterapistler multidisipliner bir yaklaşımla hastaların tedavi programını planlamalı ve sevk kılavuzlarını kullanmalıdırlar.
14. Fizyoterapistler solunum, mobilizasyon, egzersiz ve rehabilitasyon ekipmanlarının envanterini belirlemek ve geliştirmek; kullanılacak ekipmanların temin edilmesini sağlama sürecini yönetmek; salgında kullanılan ekipmanların bulaşıcı ve bulaşıcı olmayan alanlar arasında paylaşılmasını veya kullanılmasını önlemek ve ekipmanlar aracılığı ile olabilecek bulaşmanın önüne geçmek ile yükümlüdürler.
15. Salgın boyunca sağlık personelinin hem işte, hem de evde, kişisel güvenlik endişesi ve aile üyelerinin sağlığı nedeniyle yüksek bir kaygı düzeyi ile artmış bir iş yüküne sahip olacağı kabul edilmeli, aktif tedavi aşamaları sırasında ve sonrasında personel danışmanlık, bilgilendirme yolu ile desteklenmelidir.
16. Fizyoterapistler, tele-rehabilitasyon ve sanal gerçekliğe dayalı tedavi hizmetlerini vermek üzere en uygun sağlık profesyonelleri olduğundan devlet fonları ile desteklenmelidir. Klinikler, sosyal mesafe protokollerine uyumlandırıldığında, bazı hasta takiplerinin sanal yollarla gerçekleştirilmesini sağlamak, giderek daha önemli hale gelecektir. Bu durum da fizyoterapist ihtiyacını ve fizyoterapistlerin istihdam gereksinimini artıracaktır.
Kaynaklar:
1. Peter Thomas, Claire Baldwin, Bernie Bissett, Ianthe Boden, Rik Gosselink, Catherine L. Granger, Carol Hodgson, Alice YM. Jones, Michelle E. Kho, Rachael Moses, George Ntoumenopoulos, Selina M. Parry, Shane Patman, Lisa van der Lee. ¨Physiotherapy management for COVID-19 in the acute hospital setting: clinical practice recommendations¨, Journal of Physiotherapy, 26 March 2020.
"COVID-19 ENFEKSİYONUNDA AKUT VE POST-AKUT FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON" adlı derlemeye ulaşmak için tıklayınız
Duyurular
Bilgilendirme: 2020-2021 Dönemi Üniversite Adaylarına
COVID-19 ENFEKSİYONUNDA AKUT VE POST-AKUT FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON...
TÜRKİYE FİZYOTERAPİSTLER DERNEĞİ DEKLERASYONU COVİD19 PANDEMİSİNDE FİZYOTERAPİSTİN...
COVID-19 ENFEKSİYONU AKUT DÖNEMİNDE FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON...
"SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ ATAMA BAŞVURUSU" ve "İZİNLER" hakkında...
2019-2020 Gençlik Komisyonu Öğrenci Temsilcileri Genel Kurulu Hakkında...
TFD eksik üyelik bilgilerinin tamamlanması hakkında
8 NİSAN TÜRKİYE FİZYOTERAPİSTLER GÜNÜ
7. Ulusal Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kongresi 18-20 Nisan...
2019 YILI ÜYELİK AİDATLARI HAKKINDA